Яблучний пай

Інгредієнти:
Тісто: 2 ст борошна, 150 г вершкового масла, 0,5 ч.л. солі, 1 ст.л. цукру, 5-6 ст.л. крижаної води
Начинка: 1-1,2 кг зелених яблук, 2/3 ст цукру (якщо кислі яблука, то 1 ст), 25 г вершкового масла, 1-2 ст.л. крохмалю, 1 ч.л. меленої кориці, 0,5 ч. л. мускатного горіха, 1 ч.л. лимонного соку, 2 ст.л. цукру (для посипання)

Приготування:
Борошно в миску просіяти разом із сіллю й цукром. Додати нарізане на невеликі кубики холодне масло, порубати ножем в крихту. Додати воду, замісити ножем тісто. Розділити його на два колобка (більший і менший) і загорнути кожен в плівку. Відправити в холодильник на півгодини.

Яблука очистити від шкірки та насіння, нарізати на дрібні шматочки. Перемішати яблука в мисці разом зі спеціями, лимонним соком і крохмалем. Відставити.

Тісто дістати з холодильника, дати трохи відтанути. Розкачати на посипаній борошном поверхні більший колобок і перенести в змащену маслом форму (краї тіста повинні звисати з форми). Викласти начинку, покласти на неї шматочки вершкового масла. Розкачати другий колобок і накрити начинку. Краї тіста защипить, а посередині зробити дірочку, для виходу пари.

Зверху пиріг змастити водою і посипати цукром. Ставимо в розігріту до 220С духовку. Через 10 хв знижуємо температуру до 180С й випікаємо 40-50 хв, до утворення золотистої скориночки. Повністю охолоджуємо і насолоджуємося смакотою.

Радимо почитати:

Шведський яблучний торт Готуємо шведський яблучний торт Берем для цього такі продукти: 500-600 г яблук, 80 г вершкового масла або маргарину, пів склянки цукру, 125 г мигда...
Пиріг з начинкою «Аленушка».... Як приготувати Пиріг з начинкою «Аленушка». Для приготування тіста нам потрібно: 5 склянок борошна 2 склянки молока 2 яйця 200 гр масла вершков...